慢步香城 EP 5 - 石硤尾

石硤尾,一個喺舊樓堆之中又帶點藝術氣息嘅社區。

拍攝當日由石硤尾公園起步,經過JCCAC,最後喺南山邨作結。記得以前喺學校studio趕完deadline,不時喺呢幾個地方流連。

作為藝術界嘅一粒小薯,經常都覺得自己一定係癲咗先會讀Art。喺香港搞藝術,好似要突破好多枷鎖。面對社會大環境嘅轉變、父母嘅期望、自我價值嘅否定,林林總總嘅枷鎖將我哋挾持住,好多想法/創作喺實行之際,都不由自主咁被迫擱置。面對前面未知嘅恐懼,我哋應該如何自處?

在如斯世代,做個「瘋子」,談何其容易。

今次我哋途經嘅地方有:
1)石硤尾公園
2)JCCAC
3)大坑西邨
4)南山邨
如果鍾意我哋嘅影片🎥,或者想支持吓我哋channel😚,記得like呢條片👍🏻,subscribe我哋channel🤩,再分享俾朋友仔👥。仲可以㩒埋新片通知鐘仔添🔔!歡迎大家喺留言區俾吓意見、傾吓偈❤️。

——————

社區研究:社區小隊 (Mann,爬爬,渣渣輝)
攝影及剪接:文青 (IG@mkenneth.art)
配樂:Auckland - VYEN

——————

WannaPlay躍出去
重視玩樂🎪|細味生活🦦|凝聚社群👥
Instagram: https://www.instagram.com/wannaplay_hk/
Facebook: https://www.facebook.com/wannaplayhk/